Gospel Helsinki logomerkki

Blogi

Nina Pakkanen: Kuorolaulu - hyvinvoinnin edistäjä

Tiesitkö, että muistisairauteen johtavat muutokset voivat alkaa jo 20-30 vuotta ennen sairauden puhkeamista?  Kannattaa huolehtia aivoterveydestäsi mahdollisimman varhain. Aloita siis kuoroharrastus. Kuoroharrastus laittaa aivosi töihin ja edistää vuorovaikutusta, yhteishenkeä, onnellisuutta ja ehkäisee yksinäisyyttä. Laulaminen tekee hyvää niin keholle kuin mielelle.

Kuorolaulu on tiimityötä, jossa yhteisen päämäärän eteen tehdään työtä ja palkaksi saadaan niin musiikillinen kuin yhteisöllinenkin flow-tilan kaltainen kokemus. Kuorojen yhteisöllisyys vahvistaa myös yhteisöjen identiteettiä ja tärkeä osa kuorolaisuutta on erilaisten yhteisöjen palveleminen. Kuorolaiset lisäävät oman elinpiirinsä hyvinvointia esiintymällä mm. sairaaloissa ja palvelutaloissa sekä erilaisissa paikallisyhteisöjen tilaisuuksissa.

Helsingin ev. lut. seurakunnat tarjoavat kuorotoimintaa kaiken ikäisille ja harjoitustiloja monille kuoroyhdistyksille. Seurakuntien tiukkeneva rahatilanne ja tiloista luopuminen vaikuttaa suoraan kuorojen toimintamahdollisuuksiin ja vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä huolestuttavia. Mistä jatkossa tilat yhteiskunnan hyvinvointia edistäville kuoroille?

Muistisairauksien yleistyminen voimakkaasti ikääntyvän väestön keskuudessa on herättänyt huomaamaan musiikin parantavan ja ennaltaehkäisevän vaikutuksen. Professori Teppo Särkämö tutkimusryhmineen tutkii musiikkipohjaisia kuntoutusmenetelmiä neurologisissa sairauksissa, kuten muistisairauksissa ja miten musiikkia voidaan hyödyntää hoidossa ja kuntoutuksessa. 

Ensivierailuni muistisairaiden osastolla helsinkiläisessä palvelukodissa oli mieleenpainuva. Pieni joukko vanhuksia, joihin ei saanut katsekontaktia eikä yhteyttä. Papin kanssa aloittaessamme tutun kansanlaulun tapahtui huoneessa vavisuttava muutos: huulet alkoivat liikkua laulun sanojen mukaan, vanhuksia nousi seisomaan laulaessaan, silmiin syttyi valo – hetken aikaa kaikki olivat läsnä ja siinä hetkessä mukana. Laulun loputtua tuo hetki päättyi ja aiempi tila palasi huoneeseen. Oli vaikea uskoa, että hetki sitten nämä ihmiset olivat olleet hereillä ja läsnä. Mikä vaikutus olisikaan säännöllisellä kuorolaululla?

Nina Pakkanen, Gospel Helsinki -kuoron taiteellinen johtaja

Gospel Helsinki
Jalavatie 6 b, 00270 Helsinki
050 387 7157
gospelhelsinki@gmail.com
Kaikki sivuston kuvat Tuomo Björksten, ellei kuvan yhteydessä toisin mainita.
Kirjaudu